Dom z tehly

Inšpirácie a informácie o stavbe a bývaní v domoch z tehly

  • Plánujeme
  • Staviame
    • Svojpomocne
    • Postupy a návody
    • Materiál na stavbu
    • Chyby pri stavbe
  • Bývame
  • Obnovujeme
  • Magazín
    • Na návšteve
    • Poradňa
    • Kvízy
    • Mýty o tehle
    • Prečo tehla
  • Dom navždy
Úvod » Magazín » Prebudené modranské vínne hospodárstvo

3. mája 2018

Prebudené modranské vínne hospodárstvo

3. mája 2018 8:39 Marína Ungerová Dano Veselský

klenba, tehlová architektúra, tehlová pivnica, vínna pivnica

Navštívili sme štyristo rokov starú modranskú vinársku stavbu s pôvodnou vínnou pivnicou. Za drevenou bránou do hospodárskeho dvora sme zastali na podstienke prekrytej klenbami a oblúkmi, ktoré sa na priečelí opreli do statného stĺpa. A potom priamo do vínnej pivnice, ktorá pamätá časy, keď tu v drevených sudoch zrelo víno.


Vínna pivnica je v takom dobrom stave len niekoľko rokov. Kým sa pred desaťročím začala rekonštrukcia nielen tejto pivnice, ale celého gazdovstva, objekty od šesťdesiatych rokov minulého storočia chátrali. Burina prerastala dvorom a drala sa aj k múrom, krovy stratili hnilobou svoju silu, do pivníc sa dostala voda. Neobývaný dom so smutným priečelím bol už len letmou spomienkou na čas, keď v ňom hospodáril vinár, prisťahovalec z Oravy Janko Lenčo.

Ten bol známy úrodou z vinice, v ktorej voľakedy vysadil Leánku, po novšom Dievčie hrozno. V navínených dubových sudoch dozrievali nové a nové ročníky čoraz lepšieho leánkového zlatistého moku. Pominul sa vinár, dopila sa jeho Leánka. Tú v súčasnosti vyrába už len málokto.

Na prebudenie modranského vínneho hospodárstva po Jankovi Lenčovi a oživenie pestovania a dozrievania Leánky na víno sa v deväťdesiatych rokoch minulého storočia podujali otec a syn Žofiakovci. V ich vinárskom portfóliu pribudli aj ďalšie odrody akostných a prívlastkových vín: Rízling vlašský, Veltlín zelený, Rulandské biele, Feteasca regala, Chardonay, Müller Thurgau a voňavé Iršai, Devín, Sauvignon, ale aj Pálava.

Z červených vín sa darí ich Frankovke modrej, Svätovavrineckému, ale aj v barikových sudoch dozreté Cabernet Sauvignon a Neronet. Na spracovanie hrozna, dorábanie a fľaškovanie vína vo veľkom majú Žofiakovci modernú vínnu pivnicu v Pezinku.

Neobývaný dom so smutným priečelím bol už len letmou spomienkou na čas, keď v ňom hospodáril vinár, prisťahovalec z Oravy Janko Lenčo. Keď Žofiakovci rekonštruovali vinársku usadlosť, zachraňovali čo sa dalo. Na priečelí priznali sondu do renesančného muriva.
Neobývaný dom so smutným priečelím bol už len letmou spomienkou na čas, keď v ňom hospodáril vinár, prisťahovalec z Oravy Janko Lenčo. Keď Žofiakovci rekonštruovali vinársku usadlosť, zachraňovali čo sa dalo. Na priečelí priznali sondu do renesančného muriva.

Obnova vínnej pivnice a hospodárstva

O desať hektárov vinohradov a prvotnú surovinu na výrobu vína sa stará Ing. Ľudovít Žofiak starší a mladší, absolvent odboru vinohradníctvo Vysokej školy poľnohospodárskej v Ledniciach, spravuje výrobu vína a jeho finalizáciu. S ním sme sa zišli v obnovenej stredovekej vínnej pivnici: „Keď sme to kúpili, mali sme spočiatku predstavu, alebo skôr víziu veľkej prestavby s moderným rázom. Rozmyslel som si to: cestoval som po svete a urobilo na mňa veľký dojem, ako si v iných krajinách vážia stavebné a remeselné dedičstvo. Uchovávajú artefakty remesiel, dávajú do pôvodného stavu staré dielne, vinárske usadlosti. Pustili sme sa do rekonštrukcie tej našej, obili omietky až na surové murivo, očistili, vyviezli sutinu. Všetky múry, klenby, komíny a aj pec na chleba v hlavnom objekte ostali na svojom mieste. Len okná a niektoré dvere sú už iba repliky.“ Potom sa nahadzovali nové omietky v podobnom duchu, ako už v dome boli.

Cez otvorenú stáročnú bránu sme vykročili na kamennú dlažbu, potešili sa pohľadom na zachované hospodárske náčinie. Sú z nich výtvarné objekty a miesta pre sezónne aranžmá pani Žofiakovej pochádzajúceho z bratislavského Design House.
Cez otvorenú stáročnú bránu sme vykročili na kamennú dlažbu, potešili sa pohľadom na zachované hospodárske náčinie. Sú z nich výtvarné objekty a miesta pre sezónne aranžmá pani Žofiakovej pochádzajúceho z bratislavského Design House.

Výnimku urobili v prípade pôsobivých klenbových stropov v izbách. Tie nechali priznané tak, aby ostal na obdiv výsledok zručnosti starých murárskych majstrov. Kým sa v dome položila dlažba z prírodného kameňa, najprv museli dôkladne odvlhčiť murivo a zaizolovať nepodpivničenú časť objektov.

Aj v pivnici sme už stáli na novej podlahe. Predtým tu bola hlinená, teraz namiesto nej robí štýlovú atmosféru povrch vyskladaný, a tak spevnený starými ciachovanými tehlami, ktoré ponachádzali a zozbierali nielen počas prestavby, ale aj zo širokého okolia Modry a Pezinka.

Ciachované tehly

Medzi ciachami možno vidieť aj tie od Červeného Kameňa, rómske tehliarne si značili svoje výrobky symbolom kolesa z voza a znak CM pripomína, že tehla sa uhnietila a vypálila v Cihelni Modra. „Podlaha nie je zaizolovaná. Stála vlhkosť je potrebná ku skladovaniu vína. Okrem vlhkosti sa tu udrží stabilná dvanásťstupňová teplota s maximálnou odchýlkou ± 2 °C. Pritom slovenská norma hovorí, že víno možno skladovať do teploty 15 °C. V starej vínnej pivnici skladujeme náš výber odrôd naležato vo fľaškách s korkovými zátkami, ktoré sú tak stále zmáčané mokom a nevysychajú,“ vysvetlil vinár, kým sme obdivovali oblúky tehlovej klenby. Murivo stropu, ale aj kamenné murivo stien pivnice preškárovali, otvory, ktoré voľakedy slúžili na podávanie hrozna nechali zamurovať, ale len tak, aby v stenách vznikli niky.

Mohlo by vás tiež zaujímať

Aká má byť správna vínna pivnica
Podľa niektorých vinárov je najvhodnejšie hĺbka pre vínnu pivnicu až 6 metrov pod zemou, a...

Tam teraz opreli dedovu podobizeň a naaranžovali štýlový svietnik. V kúte stojí starý preš, na parapete jedného z pivničných okienok je vinohradnícka špricňa na postrekovanie vinohradov. Dozvedáme sa, že voľakedy postrekovali vinič proti škodcom modrou skalicou. Keď chceli Žofiakovci dva metre pod zemou organizovať ochutnávky vína, potrebovali odčleniť časť pivnice, kde sa víno skladuje od tej, kde sa schádzajú hostia: „Vínna pivnica by mala mať oddelenú skladovaciu časť od degustačnej. Keď sa ochutnávači zdržia dlhšie, potrebujú pri sedení okolo stola predsa len vyššiu teplotu ako víno v spodnej pivnici. A tak sme tu postavili kamenný kozub, v ktorom, keď sú hostia, prikurujeme, a to by vínu neprospievalo. V súčasnosti sa chcú ľudia tešiť pohľadom na uskladnené víno, a tak sme namiesto drevených dverí nechali vyhotoviť zasklené.“ Hostia majú tak nielen chuť vína na jazyku, ale aj vizuálny kontakt s fľašami naukladanými v stojanoch. Tie vymurovali do podoby malých klenbových boxov z plných pálených tehál. Dodatočne ich ešte rozdelili drevenými poličkami; čo polička, to iná odroda alebo jej ročník.

Malým vinárom, ktorý sa rozhodli pre tradičnú pivnicu, radí Ing. Ľudovít Žofiak, aby pri budovaní pivnice nezabudli na dostatočne veľký vstup, ktorý bude nevyhnutný pri manipulácií s vínom, prívod vody, dostatočné vetranie: „Aby sa v lete pivnica neprehrievala a v zime v nej teploty príliš neklesali, okienka pod stropom by mali byť uzatvárateľné a pivnica by mala mať aj pre prípad potreby zdroj núteného vetrania. V tejto pivnici máme prirodzené vetranie; fľaše z týhto poličiek sa spotrebujú do dvoch rokov. Na archívne vína máme ďalší klimatizovaný sklad pri našej výrobni Ludvik. Dĺžka skladovania vína závisí od odrody a ročníka. Každé víno sa dožije iného veku, má svoju mladosť, zrelosť s vrcholom kvality a starobu, keď už mok slabne. Niektoré zrejú desať rokov, iné sú už za rok v plnej sile.“

Pozrite si celú galériu

12 obrázkov v galérii

Pod zemou medzi tehlami

Vínu sa darí v podzemnom, tradične vymurovanom prostredí z pálených tehál. Tehla, na rozdiel od betónu, má schopnosť udržať vlhkosť zvnútra i zvonku. Súčasťou konštrukcie nemôže byť izolácia. Hrozí nebezpečenstvo kondenzácie vodných pár. Ak nie sú pivničné okienka a miestnosť je ponorená hlbšie do terénu, tak neradno zabudnúť na oboch koncoch klenbového stropu vynechať otvory na zabudovanie prieduchov. V priestoroch, kde dozrieva a skladuje sa víno, musí vzduch cirkulovať. Spôsob, objem a rýchlosť odsávania vzduchu súvisia s množstvom uskladneného vína, s procesmi, ktoré sa tu odohrávajú, s veľkosťou vínnej pivnice a hĺbkou, v akej sa pivnica nachádza.

Kto si vybuduje pivnicu meter pod zemou, nemôže očakávať, že v silných mrazoch stavba nepremrzne, a kto sa rozhodne pre zriadenie vínnej pivnice pod domom, ten musí zvážiť aj vplyv tepla vydávaného obývanou stavbou. Aby priestor neohrozovala tlaková voda alebo priesaky, pivnica sa zakladá v suchom podloží po predchádzajúcom geologickom prieskume.

Mohlo by vás tiež zaujímať

Návšteva vo vínnej pivnici
10 °C, štyri metre pod zemou, čierna pleseň, svetlo sliepňajúcej žiarovky, malta sa kde-tu...

Betónový špric, teda nástrek riedkeho betónu so štrkom na vonkajší povrch stavby ešte pred zasypaním zeminou, utesní a spevní škáry klenbového stropu. Na jeho vymurovanie však treba prizvať nielen zručných murárov, ale aj tesára na zhotovenie debnenia, podľa ktorého sa tvaruje klenba. Klenutia si vinári pôvodne stavali do plytšieho oblúka. V súčasnosti sa nájdu pivnice s tvarom klenby podľa polvalca. V pivnici sa tak lepšie pohybuje. Klenba nie je len efektná pripomienka tradícií, ale ak ju vyhotovili s remeselným fortieľom plní svoj účel aj niekoľko storočí. Podmurovka nemusí byť za každých okolností keramická, možno ju vymurovať po starosvetsky z kamenného muriva až do výšky sudov.

Klenba je náročná na výšku konštrukcie, preto pivnica musí ísť hlbšie do podložia. V prípade, že sa v pivnici víno nielen skladuje, ale aj spracúva, vhodná je nezaizolovaná betónová podlaha, na ktorú sa z hygienických dôvodov položí keramická dlažba, najlepšie tradične uložená tak, aby sa cez ňu mohli uvoľňovať vodné pary z podložia stavby. Ak sa udržiava v čistote, neplesnivie. Víno je živý biologický materiál, a tak na hygienu si treba dávať veľký pozor najmä pri fľaškovaní.

Zrenie vína

Staršie generácie vinárov nechávali zrieť víno v drevených sudoch. Z dreveného suda do nich prestúpi aróma, ktorá sa rozvinie – ak vinár vhodne zvolí pomer suda a odrodovosti vína, nadobudne súlad chutí a vôní. Prirodzenú mikrooxidáciu nahrádza v súčasnosti aj v prípade malovýrobcov najmä bieleho vína kontrolovaný spôsob kvasenia v antikorových nádobách s riadenou reguláciou teploty. Aromatické látky nesmú unikať a ani sa nemôžu tvoriť nežiaduce chute, napríklad horčiny. Červené vína kvasia vo vinifikátoroch, ktoré sú určené na extrakciu farby a chute z červených bobúľ. Mok sa najprv zahreje a potom udržuje na 25 °C, neskôr sa skladuje pri teplote 15 °C. V prípade bieleho vína sa všetky tieto procesy odohrávajú pri teplote 15 °C. Predtým sa však ihneď po zbere a odzrnení bobúľ lisujú strapce hrozna pri tlaku 1,5 atmosféry.

Mohlo by vás tiež zaujímať

Tehlové steny vznikli obitím omietky a následne sa pretreli bielou farbou. Výškovým rozdelením surovej a natretej časti stien možno šikovne korigovať výšku miestnosti.
Industriálny dizajn kaviarne Urban House
Industriálne prvky, množstvo príjemných zákutí pre veľké partie aj dvojice a hravé...
Share on Facebook Share
Share on TwitterTweet

Podobné články

Robie House, Frank Lloyd Wright, ChicagoRobie House – prvý dom, ktorý mal open space Zaujímavý rodinný dom z tehly.Tehlový dom ako exotická nočná lampa Chalúpky dedka Večerníčka Návšteva vo vínnej pivnici Tehlové poklady sveta: Lumbini – rodisko Budhu Tehlová kráska na brehu Dunaja Aká má byť správna vínna pivnica Krása tehlových priemyselných komínov
Premnožila sa vám na záhrade púpava? 6 spôsobov, ako sa jej zbavíte aj bez chémieMôj domPremnožila sa vám na záhrade púpava? 6 spôsobov, ako sa jej zbavíte aj bez chémieVypestujte si vlastný karfiol či kapustu od semiačka: Takto sa treba starať o sadenice skorých hlúbovín, aby sa im dariloMôj domVypestujte si vlastný karfiol či kapustu od semiačka: Takto sa treba starať o sadenice skorých hlúbovín, aby sa im dariloV Stropkove otvorili novú mestskú knižnicu. V budove, v ktorej sídlila predtým, vzniknú nájomné bytyASB.skV Stropkove otvorili novú mestskú knižnicu. V budove, v ktorej sídlila predtým, vzniknú nájomné bytyTýmito priestormi by ste len tak nepohrdli! Nádherná historická vila ponúka po prestavbe veľkorysé byty, ktoré potešia aj náročnýchMôj domTýmito priestormi by ste len tak nepohrdli! Nádherná historická vila ponúka po prestavbe veľkorysé byty, ktoré potešia aj náročných

Najčítanejšie

  • staré tehly v záhrade Staré tehly vám skrášlia záhradu i dom 1.5k views
  • kde je hranica pozemku Aký má byť odstup stavby od hranice pozemku? 1.2k views
  • lacné spevnenie svahu v záhrade 5 spôsobov na lacné spevnenie svahu v záhrade 1k views
  • Cenník murárskych prác Hľadáte cenník murárskych prác? Zisťovali sme za vás 833 views
  • murovaný záhradný krb Zhotovte si murovaný záhradný krb: 1. časť 782 views

Odporúčané

dom na skale

Dom na skale odetý do tehly a dreva

Dom a biela tehla na obklade

Dom s bielou tehlou ponúka pokoj a útočisko

Bývanie pre single

Tagy

brúsená tehla bungalov chalupa z tehly dom od architekta dotácie fasáda hrubá stavba industriálny štýl inšpirácie pre interiér inšpirácie pre záhradu komín kuchyňa kvíz malý byt murovacie materiály murovanie na návšteve novostavba nízkoenergetický dom obnova pasívny dom povrchové úpravy pracovný postup praktické rady Prečo tehla prírodné materiály pálená tehla rekonštrukcia rodinný dom rozhovor spodná stavba stavba domu stavebný materiál svojpomocne tehlová architektúra tehlová chata tehlové inšpirácie tehlový dom tehlový kozub tehlový obklad tepelná izolácia video zateplenie domu základy domu úspory energie

Máte záujem o špičkové tehly za najlepšiu cenu?

Oslovte priamo výrobcov pomocou nášho formulára!

Aby sme vám vedeli poslať ponuku z vašej blízkosti, potrebujeme vedieť odkiaľ ste.
Chystáte sa stavať?

Odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním a uchovaním svojich osobných údajov za účelom získania špeciálnej ponuky na stavebný materiál. Prevádzkovateľ: JAGA GROUP, s.r.o. spoločne s HELUZ cihlářský průmysl, v.o.s. Prečítajte si celé znenie informačnej povinnosti prevádzkovateľa.

logo_domztehly-fordark@2x

  • Plánujeme
  • Staviame
  • Bývame
  • Obnovujeme
  • Magazín

Dom z tehly je magazín o stavaní z tehál a bývaní v domoch z tehly | Kontakt

Copyright © 2025 · JAGA GROUP, s.r.o.

Nastavenia vášho súkromia
Na zabezpečenie plnej funkčnosti nášho webu, meranie návštevnosti, prehrávanie videa, zobrazovanie máp a reklám používame súbory cookies:
Funkčné Vždy aktívny
Niektoré súbory cookie zaisťujú, že určité časti webových stránok fungujú správne a že vaše preferencie používateľov zostanú známe. Umiestnením funkčných súborov cookie vám uľahčujeme návštevu našich webových stránok. Takto nemusíte pri návšteve našich webových stránok opakovane zadávať rovnaké informácie a napríklad položky zostanú vo vašom nákupnom košíku, kým nezaplatíte. Tieto súbory cookie môžeme umiestňovať bez vášho súhlasu.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Štatistické
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. Štatistické súbory cookie používame na optimalizáciu zážitku z webových stránok pre našich používateľov. Vďaka týmto štatistickým súborom cookie získavame prehľad o používaní našich webových stránok. Žiadame vás o povolenie umiestňovať anonymné štatistické súbory cookie.
Marketingové
Marketingové/sledovacie súbory cookie sú súbory cookie alebo akákoľvek iná forma miestneho úložiska, ktoré sa používajú na vytváranie profilov používateľov na zobrazenie reklamy alebo na sledovanie používateľa na tomto webe alebo na niekoľkých webových stránkach na podobné marketingové účely. Pretože sú tieto súbory cookie označené ako sledovacie súbory cookie, žiadame vás o povolenie ich umiestnenia.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Nastavenia
{title} {title} {title}